winterblues

Body Coach

Katrien

gediplomeerd Diëtiste

Licentiaat LO & Personal Trainer

Winterblues?

De dagen worden korter, de temperatuur zakt en wanneer 's morgens de wekker gaat zou je liever blijven liggen.

Sommige mensen worden neerslachtig wanneer het winter wordt, hebben weinig energie en grijpen naar ongezonde tussendoortjes.

Mogelijks komt je dit bekend voor, en dit is niet abnormaal.

 

Hoe komt dit?

Vermoedelijk liggen de kortere dagen en het gebrek aan zonlicht aan de basis.

Het gebrek aan zonlicht verstoord de aanmaak van bepaalde hormonen, zoals het slaaphormoon melatonine en serotonine. Deze laatste bepaalt naast je stemming en zelfvertrouwen ook nog de eetlust. Maar minder zonlicht, kortere dagen en de wisseling van zomer naar winteruur zorgen vermoedelijk ook nog eens voor een ontregelde biologische klok. Deze regelt onze levenscyclus en bepaalt bijvoorbeeld wanneer het tijd is voor te rusten, beïnvloedt onze hormonenaanmaak, bloeddruk, etc.

Weet je dat je gevoelig bent aan de winterblues, blijf dan niet bij de pakken zitten en probeer volgende tips :

Zorg voor voldoende licht

De dagen zijn korter en er is minder daglicht. Zoals al gezegd wordt de aanmaak van bepaalde hormonen verstoord door de beperkte uren zonlicht. Zoek de buitenlucht op om dit tegen te gaan,. Moet je overdag binnen werken, zoek dan een ruimte op met veel licht, of zorg voor een heldere verlichting

Ga sporten

Bij het sporten wordt er serotonine afgescheiden wat net lager zal zijn door het mindere zonlicht. Serotonine bepaalt mede uw stemming, en sporten zal dit dus helpen mee op peil te houden. Daarnaast is het ook goed voor de gezondheid en heb je een reden om buitenshuis te gaan.

 

Forceer een lach

Lach, ook al gebeurt er niets grappigs en ook al ben je absoluut niet in de stemming.

Deze tip is gebaseerd op de ‘Facial Feedback Hypothese’.

Volgens deze hypothese beïnvloedt je gezichtsuitdrukking je stemming.

Of lok een lach uit door naar iets te kijken wat je grappig vind

Let op wat je eet

Velen onder ons zullen frequenter naar snelle suikers grijpen. Dit voedt het hormoon serotonine, wat ons een prettig gevoel kan geven. Maar bij herhaaldelijk gebruik geraakt dit systeem uitgeput, en zorgt dit net voor vermoeidheid, en ga je opnieuw opzoek naar suiker… Zo beland je in een vicieuze cirkel.

Neem een stuik fruit in de plaats, dit is niet alleen veel gezonder maar zorgt ook een beter immuunsysteem.

 

Een tryptofaanrijk dieet kan helpen je stemming te verbeteren. Belangrijke bronnen van tryptofaan zijn onder andere kwark, melk, vlees, kalkoen, vis, bananen, zilvervliesrijst, linzen en sesamzaad.

 

Indien je meer wil weten of nog andere voedingsvragen hebt, of een uitgewerkt persoonlijk eetschema wil volgen twijfel dan zeker niet om eens langs te komen in de dieetpraktijk

 

Overdrijf ook niet met cafeïne, en misbruik het vooral niet wanneer je reeds vermoeid of neerslachtig bent: Cafeïne leidt tot een tijdelijke stijging van het adrenalinegehalte in het bloed en dit levert een soort stressreactie op. Stress is een belangrijke veroorzaker van depressies.

 

Neem eventueel een vitamine D supplement

Vitamine D heeft onder andere invloed op het immuunsysteem, maar ook op je stemming. Vitamine D wordt in het lichaam opgenomen door zonlicht. Bij gebrek aan zonlicht daalt dit.

Indien je weinig of niet buiten komt tijdens de dag of je huid volledig bedekt is met kledij, neem dan een supplement

Of…

Zoek een winterse buitenactiviteit

Ga op zoek naar een typische winter activiteit die jij leuk vindt.

Misschien is het een idee om een wintervakantie te boeken, of net een vakantie naar de zon om je batterijen op te laden.

Bereid je voor het skieen fysiek voor met enkele PT sessies indien je doorgaans niet veel beweegt. Zo vermijdt je blessures en beleef je meer plezier op de piste

 

Behoort dit niet tot de mogelijkheden, blijf niet bij de pakken zitten maar maak een wandeling, sport in buitenlucht, etc.

Een uur buitenlucht zou dubbel zoveel effect hebben als een uur kunstmatig licht.

Dus indien mogelijk, spreek af met een vriend(in), zo onderhoud je ondertussen ook je sociale contacten en motiveer je elkaar!

 

Doe ook minimaal 1xper week een intensievere fysieke activiteit om je stressniveau te verlagen. Een sessie Fitclass is hiervoor ideaal

 

Drink niet teveel alcohol

Alcohol versterkt je stemming; ben je al een beetje somber, dan is het niet verstandig om (veel) alcohol te drinken.

 

Slaap voldoende, maar niet teveel

Misschien heb je de neiging om langer in bed te blijven liggen. Geef hier niet aan toe. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder energie hebt, je krijgt ook nog eens minder zonlicht binnen en doet minder op een dag

8u slaap per nacht is een goede streefwaarde

Opgelet : bij sommige mensen is er sprake van een winterdepressie en zijn er ernstige psychologische klachten. In dit geval zullen de bovenstaande tips waarschijnlijk onvoldoende zijn en ga je best even langs de huisdokter.