Body Coach
Katrien
gediplomeerd Diëtiste
Licentiaat LO & Personal Trainer
Vet verbranden… met cardiotraining of met krachttraining?
Je wil graag afvallen. Of beter gezegd ‘strakker’ of ‘droger’ worden. Je vetpercentage zichtbaar verlagen.
Er heerst heel wat verwarring over wat er beter is voor vetverbranding: krachttraining of cardio? Hieronder vindt je het antwoord …
Vet verbranden versus koolhydraten verbranden
Als je (rechtstreeks) vet wil verbranden, moet je rekening houden met 2 belangrijke zaken :
1.Je verbrand meer vet wanneer het bloedglucose en de hoeveelheid glycogeen (=spiersuiker) laag is
Koolhydraten uit voeding komen in je bloed terecht als glucose en worden in je lever en spieren opgeslagen in de vorm van glycogeen. Koolhydraten vormen de meest efficiënte brandstof voor je spieren. Er zijn 2 opties om je glycogeenvoorraad omlaag te brengen
> Gedurende minimum 24u weinig koolhydraten eten. (Weet je niet hoe je dit aanpakt, overweeg dan zeker eens een dieetconsultatie ! Ik kan je hierbij helpen met schema's en menu's)
> Je glycogeenvoorraad uitputten door intensief te sporten (wat ons bij punt 2 brengt …)
2.Hoe hoger de intensiteit, hoe meer energie er uit koolhydraten wordt verbrand. Aan hoge intensiteit (cardio aan hoge harstslag OF krachttraining) zal je glycogeenvoorraad dus relatief snel uitgeput zijn.
Bij een lagere intensiteit is het aandeel van de vetverbranding hoger. De totale hoeveelheid calorieën die je aan lage intensiteit per tijdseenheid verbruikt ligt dan wel een stuk lager.
Krachttraining versus cardiotraining
Globaal genomen verbrand je met cardio meer calorieën dan met krachttraining omdat duursport nu eenmaal langer duurt.
Logischerwijs wordt tijdens cardiofitness ook je hart-longfunctie gedurende langere tijd belast waardoor je uihoudingsvermogen toeneemt en je hartslagfrequentie gedurende langere periode verhoogd wordt in vergelijking met krachttraining. Cardio is dan ook een goede methode om koolhydraten én vetten te verbranden.
Cardiotraining zorgt ervoor dan ook voor dat je hart en bloedvaten sterk en gezond blijven. Zodoende verbeteren je lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen.
Het jammere is dat je met (veel) cardio ook wel wat spieren verliest, maar nou komt de moraal van het verhaal…
Kracht & cardio combineren!
Spieren opbouwen, is en blijft belangrijk, want spierweefsel verbrandt aan één stuk door calorieën. Vetweefsel is namelijk minder actief weefsel; het doet niet zo veel en fungeert met name als hormoonproducent en energiereserve.
Spierweefsel daarentegen is uiterst actief weefsel; spieren verbranden zelfs calorieën als ze niet worden gebruikt. Dus hoe meer spieren je kweekt, des te kleiner de kans dat je lichaam opnieuw vetreserves opbouwt!
Bovendien verbruikt het herstel van krachttraining (en intensieve cardio) ook veel energie (lees : calorieën). Dit wordt wel eens de naverbranding genoemd. Deze kan oplopen tot meer dan 50% van het extra energieverbruik dat het sporten teweegbrengt
Dankzij cardio daalt je lichaamsvetpercentage rechtstreeks en wordt je conditie beter. Een betere conditie betekent een sterk, getraind hart. Een getraind hart raakt minder snel uitgeput, waardoor je hartslag langer laag blijft en je dus meer (en langer) vet blijft verbranden.
Kort door de bocht is cardio vooral belangrijk voor korte termijn-resultaten. Hiermee verbrand je namelijk calorieën en raak je je vetreserves kwijt. Helaas raak je er ook een beetje spieren door kwijt, maar die krijg je dubbel en dwars terug dankzij krachttraining.
Met krachttraining bouw je op lange termijn spieren op, waardoor vetreserves minder gemakkelijk terugkomen.
Besluit is dus dat je cardio en krachttraining continu moet afwisselen.
Doe bij combinatietrainingen bij voorkeur eerst krachttraining en / of intensieve cardio om calorieën uit koolhydraten te verbranden. Hou je rustige cardio voor het einde om vetreserves aan te spreken.
Tijdens de Personal Trainingssessies worden beiden telkens gecombineerd om een maximaal resultaat op korte tijd te behalen.
Je wordt dus sterker, strakker en fitter tegelijkertijd